Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Republikáni chtějí zrušit Obamacare, dnes představili příslušnou rezoluci

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington – Hned první den nového funkčního období se Kongres USA činí. Republikáni učinili první krok v záměru odvolat zdravotní reformu dosluhujícího demokratického prezidenta Baracka Obamy. Jsou si ale vědomi, že celý proces může trvat měsíce a příprava náhrady zdravotního pojištění pak roky.

Republikánský senátor Mike Enzi dnes představil rezoluci, která zrušení reformy známé jako Obamacare předpokládá. Zdravotní reforma přitom patří mezi největší Obamovy vnitropolitické odkazy.

Zatímco její zastánci tvrdí, že zajistila dostupnou zdravotní péči milionům dosud nepojištěných Američanů, podle kritiků zdražila pojistky, pokřivila trh a je příliš nákladná.

Úplné zrušení reformy je všeobecně považováno za běh na dlouhou trať, protože republikáni i přes nadvládu v Senátu nemají dostatek hlasů na to, aby obešli případné obstrukce demokratických senátorů.

Očekává se tedy, že republikáni nejdříve omezí peníze pro Obamacare z federálního rozpočtu, na což jim stačí prostá většina, uvedla agentura Reuters.

Témata:  Barack Obama Kongres Spojených států amerických (United States Congress) USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy