reklama

Prohlášení bylo připraveno pro jednání v branném výboru amerického Senátu, kde mají hovořit o problematice kybernetické bezpečnosti. „Rusko je plnohodnotný hráč v kybernetickém prostoru, který představuje závažnou hrozbu pro americkou vládu, vojenskou, diplomatickou a obchodní infrastrukturu," uvedli ředitel zpravodajských služeb USA James Clapper, ředitel Národní bezpečnostní agentury (NSA) Michael Rogers a náměstek ministra obrany pro tajné služby Marcel Lettre.

Hackerské útoky, které zasáhly do amerických prezidentských voleb, posvětilo ruské vedení, trvají tajné služby na svých dřívějších zprávách. „Domníváme se, že jedině nejvyšší ruští představitelé mohli povolit krádeže a zveřejnění údajů spjatých s americkými volbami," uvádí v prohlášení zpravodajci.

Rusové prý také šíří falešné informace v sociálních sítích a na internetu, aby vyvolali zmatek a pochyby, a tak oslabili Západ. Předseda branného výboru, republikánský senátor John McCain, označil ruské vměšování do prezidentských voleb za „bezprecedentní útok na naši demokracii", který by měl znepokojit každého Američana.

Ofenzivní schopnosti v oblasti kybernetické bezpečnosti podle prohlášení vyvíjelo ke konci loňského roku přes 30 států. Ředitel Clapper během jednání uvedl, že Čína pokračuje v počítačové špionáži proti americké vládě, jejím spojencům a americkým podnikům, i když došlo k jistému omezení těchto aktivit.

Moskva popírá, že by se pokoušela ovlivnit loňské americké volby ve prospěch soupeře demokratické kandidátky Hillary Clintonové, jejich vítěz Donald Trump tato nařčení zpochybňuje. Tajné služby dnes podle neoficiálních zdrojů předaly Bílému domu utajenou zprávu o ruském a dalším zahraničním vměšování do amerických voleb. V pátek by s poznatky měl být seznámen i Trump.