Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká firma má zaplatit odškodné za neštěstí na Slovensku, rozhodl soud

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Bratislava - Česká stavební firma Bögl a Krýsl by měla třem pozůstalým po jedné z obětí neštěstí při výstavbě dálničního mostu na východním Slovensku zaplatit odškodné v celkové výši 50.000 eur (1,35 milionu korun). Rozhodl o tom slovenský soud.

O verdiktu, který není pravomocný, informovala televize Markíza. Ta také připomněla, že rodina zesnulého dělníka původně požadovala od české firmy kompenzaci až 150.000 eur (přes čtyři miliony korun).

K neštěstí došlo v listopadu roku 2012, kdy se na staveništi zřítila podpůrná konstrukce budovaného mostu. Zemřeli čtyři dělníci, další více než desítka osob utrpěla zranění. Zakázku na výstavbu zmiňovaného úseku dálnice získala firma Bögl a Krýsl spolu se slovenskou společností Váhostav-SK.

Právní zástupce české stavební firmy Miroslav Šianský uvedl, že podobnou žalobu jiné rodiny o vyplacení odškodného soud v listopadu zamítl.

Pozůstalé obětí odškodnila také slovenská vláda, která zhruba měsíc po neštěstí schválila vyplacení příspěvku 33.000 eur, na který má nárok celkem devět osob.

Společnost Bögl a Krýsl pochybení odmítla a uvedla, že na budování zřícené konstrukce mostu si najala subdodavatele. Podle rozhodnutí soudu hlavní odpovědnost za osoby na místě nehody nesla právě česká firma, a to bez ohledu na to, zda dělníci byli jejími zaměstnanci nebo nikoliv. Vyšetřování neštěstí policie dosud neukončila.

Témata:  Slovensko odškodnění

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy