Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump stahuje velvyslance zpět do USA. Vrátí se i Schapiro

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Podle informací listu The New York Times (NYT) bude muset mnoho amerických velvyslanců své zahraniční posty opustit ještě před inaugurací nového prezidenta Donalda Trumpa 20. ledna.

Trumpův budoucí vládní tým tak porušil tradici a odmítl politickým velvyslancům prodloužit dobu pobytu na jejich zahraničních postech byť jen o několik týdnů či měsíců po inauguraci nové hlavy státu.

Takzvaní političtí velvyslanci jsou do svých funkcí jmenováni na základě úzkých vazeb k prezidentovi a po konci jeho mandátu ze svých postů obvykle odcházejí. Často se jedná o sponzory prezidentské kampaně.

Podle sdružení amerických diplomatů AFSA spadá do kategorie politických velvyslanců více než třetina amerických ambasadorů, které jmenoval odcházející prezident Barack Obama. Zbylými velvyslanci jsou kariérní diplomaté, kteří většinou zůstávají i po změně administrativy.

Takzvaní političtí velvyslanci jsou mimo jiné v Kanadě, Německu, Francii či Británii. Politicky jmenovaným ambasadorem je i velvyslanec v České republice Andrew Schapiro, který svůj odchod z Česka již avizoval na twitteru.

Schapiro si již hledá bydlení v USA a snaží se přesvědčit školu svých dětí v Chicagu, aby je přijala oproti zvyklostem uprostřed školního roku. Problémy spojené se školní docházkou svých dětí se podle novin snaží nyní vyřešit také třeba američtí velvyslanci v Belgii či při OSN v Ženevě.

Někteří diplomaté podle listu nechápou, proč jim Trump nemohl udělit výjimku, když se jeho manželka Melania odmítla přestěhovat z New Yorku do Washingtonu právě proto, aby její desetiletý syn Barron nemusel měnit školu uprostřed roku.

Témata:  Donald Trump Andrew Schapiro velvyslanectví

Aktuálně se děje

8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy