Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teploty v Německu klesají k minus 25 stupňům. Města u Baltu sčítají škody po povodních

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: France24.com

Berlín - Na nejvyšší hoře Německa - alpské Zugspitze - klesla v noci na dnešek teplota až na minus 25 stupňů Celsia. Města na pobřeží Severního a Baltského moře se naopak potýkají s následky záplav. Velmi nízké teploty jsou i ve Švýcarsku a Rakousku.

Na severu Německa se dnes začaly sčítat škody, které způsobily záplavy řadě měst a obcí na Baltu. Ministerstvo životního prostředí spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko dnes vyšle nad pobřeží pozorovací letadlo, které pomocí laserového skenování zdokumentuje škody způsobené velkou vodou od Lübecku na západě po ostrov Usedom na východě, uvedla agentura DPA.

Podle dosavadních informacích například mezi obcemi Binz a Prora na Rujáně utrhly vlny na některých místech tři až osm metrů písečného břehu. Podle předběžných odhadů způsobily záplavy vyvolané vzedmutím moře a zvýšením hladin v ústí řek škody v řádu milionů eur.

Teploty pod nulou panovaly ráno na celém území Německa. Noc na dnešek byla podle mluvčího Německé meteorologické služby (DWD) nejchladnější od začátku zimy. Obzvlášť mrazivo bylo v Bavorsku. Mezi Smrčinami a Bavorským lesem, horskými hřbety na hranicích s Českou republikou, klesla rtuť teploměru až k minus dvaceti stupňům. Meteorologická stanice u Chamu, který leží asi 30 kilometrů jihozápadně od Domažlic, naměřila dokonce 22,1 stupně pod nulou. Mírnější byly teploty na severu Německa, kde se pohybovaly kolem minus dvou až čtyř stupňů.

Mrazivo bylo v noci na dnešek také ve Švýcarsku. Na takzvané Švýcarské Sibiři v okolí obce La Brévine u hranic s Francií naměřili v noci minus 29,8 stupně Celsia. Švýcarský rekord, který La Brévin drží, ale nepadl. V lednu 1987 tam naměřili dokonce minus 41,8 stupně. Mráz kolem 20 stupňů pod nulou se v noci na dnešek nevyhnul ani západní části Rakouska.

Témata:  Německo počasí hory

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy