Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chtěl pomoci uprchlíků v nouzi. Farmář doplatil na svou solidaritu

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž - Pro dobrotu na žebrotu. Tak by se dal charakterizovat případ francouzského farmáře, který se rozhodl pomáhat uprchlíkům v nouzi. Soudy s jeho konáním ale nesouhlasí a hrozí mu pěti roky za mřížemi a pokutou.

Francie bedlivě sleduje "proces za projev solidarity", v němž je hlavním aktérem farmář Cédric Herrou. Prokurátor tvrdí, že muž do země pomohl proniknout ilegálním migrantům.

Podle obžaloby pomohl na svém malém kamionu nelegálně vstoupit na území Francie zhruba dvěma stovkám migrantů, kteří přišli do Itálie přes Středozemní moře na lodích. 

"Byly tam rodiny a malé, udělal jsem to, co jsem musel," hájil se muž před soudem. Tribunál ale neboměkčil a hrozí mu až pět let vězení a pokuta téměř 30 tisíc eur.

Farmář je stíhán i za to, že na podzim loňského roku otevřel nelegální tábor pro uprchlíky ve staré budově železničářů a ubytoval tam 57 lidí. "Dělám to lidi, kteří mají problém. Umírají na dálnici, na cestách, trpí celé jejich rodiny. A stát se stará o hranice, ale absolutně ignoruje dopady, které způsobuje," uvedl podle deníku Le Monde muž.

Herrou vlastní olivovou farmu nedaleko francouzsko-italské hranice a podle svých slov začal pomáhat migrantům asi před rokem a půl. Nejdříve je odvážel na nejbližší autobusové zastávky, později i dále. Tvrdí také, že nejednal sám, soudu řekl, že se vytvořila občanská síť pomoci, do níž je angažováno více lidí.

Francie řeší další podobné případy a lidé pomáhající migrantům se dočkali velké podpory ze stran nevládních organizací. Zákony ale jasně zakazují pašování migranů do země a i přesto, že farmář nechtěl svým činem nikomu ublížit, se trestu zřejmě nevyhne.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy