Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potvrzeno: Šéfem tajných služeb USA bude Coats

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Ředitelem amerických tajných služeb bude někdejší republikánský senátor a člen senátního výboru pro rozvědky Dan Coats (73). Vybral si ho Donald Trump, který se 20. ledna ujme úřadu prezidenta USA. Tajné služby nyní vede generál letectva ve výslužbě James Clapper, který podal demisi právě k 20. lednu.

Coats má podle Trumpa neochvějnou vůdcovskou autoritu, kterou tajné služby respektují. "Není pro mě důležitějšího úkolu než udržet Ameriku v bezpečí," uvedl Coats ve společném prohlášení s Trumpem.

O očekávané nominaci Coatse americká média informovala již ve čtvrtek, Trump ji ale oznámil až dnes, tedy den poté, co se sešel s představiteli tajných služeb. Ti ho seznámili se zprávou, podle které se Rusko na pokyn prezidenta Vladimira Putina snažilo ovlivnit loňské prezidentské volby v USA.

Coats působil osm let ve Sněmovně reprezentantů, poté se v roce 1989 přesunul do Senátu. Na začátku tisíciletí pak za prezidenta George Bushe mladšího působil jako americký velvyslanec v Německu a po návratu do vlasti opět pokračoval v kariéře senátora.

Coats v Senátu patřil k hlasitým kritikům Ruska a tlačil na administrativu dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy, aby Moskvu tvrdě potrestala za anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krym v roce 2014. Když Rusko kvůli americkým sankcím uvalilo na Spojené státy odvetná opatření, byl jejich součástí i Coats, kterému Kreml zakázal cestovat na území Ruské federace.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy