Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko pečlivě sleduje oběžnou dráhu, kosmické vojsko odhalilo stovky objektů

Planeta Země
Planeta Země
Foto: www.nasa.gov

Moskva - Moskva loni pozorně sledovala dění ve vesmíru kole Země. Ruské kosmické vojsko odhalilo a zařídilo sledování zhruba 930 objektů, informuje agentura TASS.

"Specialisté hlavního centra pro sledování vesmírné situace provedli během loňského roku kolem dvou tisíc zvláštních operací souvisejících se změnou situace v kosmu," sdělil nejmenovaný zdroj ministerstva obrany.

"Při této práci objevili a zajistili sledování kolem 930 kosmických objektů a zkontrolovali vynesení zhruba 300 aparátů na oběžnou dráhu," uvádí se ve zprávě agentury. Součástí loňských aktivit ruské vesmírné rozvědky byla i kontrola "balistické existence" 315 kosmických objektů.

Kromě toho hlavní centrum vydalo 12 varování týkajících se nebezpečného přiblížení různých objektů k vesmírným aparátům "ruského orbitálního uskupení". Podle ministerstva obrany byla mimořádná pozornost věnována kontrole množství a stavu "orbitálních uskupení cizích kosmických systémů".

Témata:  Ruská armáda Země Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy