reklama

Podle izraelského rozhlasu šlo o Palestince. Najel v plné rychlosti do hloučku vojáků, kteří právě vystupovali z autobusu. Pak ještě podle očitých svědků couval v zjevné snaze přejet co nejvíce lidí, než byl nakonec zneškodněn. Média zveřejnila fotku předního skla vozidla, které řídil, s mnoha průstřely. 

 

Řidič si vybral jako místo pro útok nedaleko promenády Armon Hanaciv na jihu města. Najel do hloučku vojáků, kteří právě vystupovali z autobusu, uvedl na svém webu list Haarec. Mezi mrtvými jsou tři ženy a muž.

 

"Je to teroristický útok," řekla v rozhlase mluvčí policie s tím, že na zemi ležela roztroušená těla.

Podle šéfa policie Roniho Alšeicha pocházel pachatel z arabské čtvrti východního Jeruzaléma a bydlel prakticky nedaleko místa činu. Doposud nebyl v hledáčku policie. Alšeich řekl novinářům, že nemůže vyloučit, že se útočník nechal inspirovat podobným incidentem v prosinci na vánočním trhu v Berlíně, kde jiný pachatel zabil kamionem 12 lidí.

"Je samozřejmě možné, že byl ovlivněn sledováním televize, ale je obtížné se dostat do hlavy každého jednotlivce a stanovit, co ho ponouklo. Není ale pochyb o tom, že tyto věci mají vliv," řekl Alšeich.