Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu to vře kvůli problémům s deportací uprchlíků. Politik má radikální plán

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Německo s uprchlickou vlnou stále častěji musí řešit problém s departacemi neúspěšných žadatelů o azyl. Šéf sociálnědemokratických poslanců Thomas Oppermann navrhuje sankce pro ty země, které odmítají brát zpět své občany.

Spolková republika se opakovaně snažila vyhostit Tunisana Anise Amriho, který se později stal pachatelem útoku v Berlíně. Tunisko se tomu ale dlouho bránilo a potřebné doklady nakonec vydalo až dva dny poté, co vjel Amri kamionem do lidí.

K politikům, kteří požadují důslednější postup vůči zemím původu se dnes přidal také Oppermann z vládní sociální demokracie. "Je nesnesitelné, když návrat desítek tisíc lidí selhává na nedostatečné připravenosti zemí původu vystavit pasy," řekl médiím skupiny Funke.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) musí podle Oppermanna na země původu více tlačit. "Přitom nemohou být vyloučeny ani hospodářské sankce," myslí si Oppermann.

Předseda Zelených Cem Özdemir navrhuje státy původu, z nichž se debatuje zejména o Maroku, Alžírsku a Tunisku, motivovat i pozitivně. Například větším množstvím stipendií pro studenty.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy