Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tchajwanská prezidentka se sešla s americkými senátory, Peking zuří a hrozí odplatou

Cchaj Jing-we
Cchaj Jing-we
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Peking - Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen se sešla se dvěma americkými republikánskými senátory v Houstonu, kde se zastavila cestou do Střední Ameriky. Politička plánuje zastávku v USA i cestou zpět, a sice 13. ledna v San Francisku. Čínu to rozzlobilo a dnes znovu varovala Spojené státy před kontakty s tchajwanskou vládou.

Čína již minulý měsíc vyzvala USA, aby nedovolily tchajwanské prezidentce vstup na americkou půdu, až v lednu poletí na návštěvu Hondurasu, Nikaraguy, Guatemaly a Salvadoru.

"Čína musí pochopit, že my v Americe se sami rozhodujeme o tom, s jakými návštěvníky se setkáme," prohlásil neúspěšný kandidát z republikánských primárek, senátor Ted Cruz. Cruz po setkání uvedl, že s Cchaj diskutoval o možnosti posílení vzájemných vztahů. Tématem byly diplomatické výměny, ekonomické vztahy i prodej amerických zbraní Tchaj-wanu, dodal.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang na dnešní tiskové konferenci zopakoval, že Čína zásadně nesouhlasí s jakýmikoli kontakty mezi tchajwanskými činiteli a "kýmkoli z americké vlády".

Čínský list Global Times dnes varoval, že Peking tvrdě zakročí proti jakýmkoli kontaktům mezi tchajwanskými představiteli a nastupující vládou Donalda Trumpa. "Čína by měla vyvinout vojenský tlak na Tchaj-wan a přimět ho ke sjednocení," napsal rovněž deník.

Nejmenovaný představitel týmu Donalda Trumpa podle agentury uvedl, že Trump ani nikdo jiný z týmu se s Cchaj nesetká. Budoucí prezident Spojených států minulý měsíc rozhořčil Čínu, když krátce s tchajwanskou prezidentkou mluvil po telefonu.

Témata:  Čína Ted Cruz Cchaj Jing-wen

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy