Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaký byl Obama prezident? Američané ho hodnotili ve velkém průzkumu

Barack Obama
Barack Obama
Foto: The White House

Washington - Podle průzkumu centra NORC více než polovina Američanů hodnotí prezidentství demokrata Baracka Obamy příznivě. I samotní příznivci odcházejícího šéfa Bílého domu připouštějí, že se mu nepodařilo mnoho věcí dotáhnout do konce. 20. ledna ho v čele Spojených států vystřídá republikán Donald Trump.

Podle průzkumu Obamu hodnotí pozitivně 57 procent účastníků průzkumu, negativně pak 37 procent respondentů. Odkaz Obamova působení v Bílém domě ale Američané příliš kladně nevidí.

Dva ze tří jsou toho názoru, že Obama nesplnil své předvolební sliby. 44 procent účastníků ankety se domnívá, že se pokusil věci zlepšit, ale nepodařilo se mu to. Více než 22 procent lidí je pak toho názoru, že se o plnění slibů ani nesnažil. Pouze 32 procent občanů uvedlo, že Obama své sliby splnil.

Výsledek podle agentury AP odráží fakt, že ani dlouhodobí Obamovi stoupenci nejsou spokojeni s tím, že se prezidentovi nepodařilo zlepšit imigrační zákony, kontrolu držení zbraní a uzavření věznice na Guantánamu.

"Vedl si jako skutečný prezident, ale nedokázal věci prosadit," řekl bývalý vedoucí prodeje z Iowy Dale Plath, který už je v důchodu. Obamu prý volil v prvních volbách v roce 2008 i ve volbách druhých, teď naposledy už ale volil změnu - v podobě Donalda Trumpa.

Když Obama do funkce v roce 2009 nastupoval, měl přízeň osmi z deseti Američanů a očekávalo se od něj, že změní situaci černochů. Nyní se pouze 43 procent lidí domnívá, že se mu to podařilo.

Ačkoli Obama v očích mnoha Američanů nedostál slibům, z úřadu odejde s lepším skóre než jeho předchůdce George Bush mladší. Když v roce 2009 z úřadu odcházel, hodnotilo ho pozitivně jen 40 procent Američanů. Obamův výsledek je srovnatelný se situací Billa Clintona, jehož kladně hodnotilo při odchodu z funkce rovněž 57 procent lidí.

Témata:  Barack Obama USA prezident USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy