Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový šéf europarlamentu? Bitva graduje, lidovci vytasili tajnou dohodu

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - O nástupci socialisty Martina Schulze v čele Evropského parlamentu mají poslanci rozhodnout příští týden ve Štrasburku. Šéf frakce Evropské lidové strany (EPP) Manfred Weber v pondělí zveřejnil dosud tajný text dva a půl roku staré dohody, podle které letos funkce předsedy europarlamentu připadne právě EPP.

Dohoda měla zajistit, že dvě největší skupiny v europarlamentu se při volbě předsedy nebudou muset spoléhat na hlasy poslanců euroskeptických frakcí. Vůdce frakce liberálů ALDE Guy Verhofstadt i šéf frakce socialistů S&D Gianni Pittella nyní uvedli, že se jí už necítí být vázáni.

Schulz jednání europarlamentu naposledy zahájí 16. ledna, den před volbou svého nástupce. Zjevný krach zákulisních jednání z minulých týdnů znamená, že výsledek hlasování je zatím otevřený.

Po evropských volbách v roce 2014 se stal Schulz opěř šéfem EP právě v důsledku dohody dvou hlavních politických frakcí - svých socialistů a lidovců, kteří v členských zemích EU vyhráli. O několik dní později k dohodě, o které se tušilo, ale jejíž text nebyl zveřejněn, přistoupili také liberálové z ALDE.

Do čela Evropské komise tehdy nastoupil zástupce vítězné EPP Jean-Claude Juncker. Summity zemí EU řídí Donald Tusk, také zástupce EPP a socialisté už několik týdnů dávají najevo, že příchod lidoveckého zástupce do čela europarlamentu, tedy také do třetí vrcholné pozice v EU, je pro ně proto nepřijatelný.

Témata:  EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy