Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zabil devět lidí, žaloba žádá jeho smrt. Soud vynese verdikt nad střelcem z Charlestonu

Dylann Storm Roof
Dylann Storm Roof
Foto: Reprofoto YouTube

Charleston – Dylann Roof, střelec, který předloni v Charlestonu v Jižní Karolíně zabil devět černošských věřících, opět stojí před soudem. Už v prosinci porota rozhodla o jeho vině, dnes bude vynesena výše trestu.

Obžaloba žádá pro Roofa trest smrti. U soudu předložila deník, který si střelec psal v cele po svém zadržení. V něm mimo jiné uvádí, že za oběti neuronil ani slzu a že nelituje ničeho, co udělal.

V deníku Roof rovněž napsal, že nevěří v psychologii, která je podle něj židovským vynálezem a která nepřináší nic jiného, než že si vymýšlí nemoci a říká lidem, že mají problémy, které ve skutečnosti nemají.

Střelec se hájí sám, vinu nepopírá a svého činu nelituje. „Mohl bych soud požádat o doživotní trest místo popravy, ale nejsem si jist, zda by to přineslo něco dobrého," konstatoval podle agentury AP. O shovívavost soudce nepožádal a prohlásil, že je stále přesvědčen o potřebnosti svého činu.

Tragédie se stala předloni 17. června, kdy Roof vnikl do kostela Africké metodistické episkopální církve v centru Charlestonu. Svůj čin nijak nezdůvodnil.

Témata:  střelba v Charlestonu USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.