Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukončete Obamacare už příští týden, žádá poslance Trump

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Republikánští poslanci by měli zrušit zdravotní reformu odcházející hlavy státu Baracka Obamy už příští týden. Vyzval je k tomu dnes budoucí prezident Donald Trump. Náhradní plán by měl být k dispozici za několik týdnů, tvrdí.

Republikánský šéf Senátu Mitch McConnell konstatoval, že Trumpovy záměry nejsou v rozporu s plány zastupitelů. Trump dnes v rozhovoru pro list The New York Times poslance Kongresu vyzval, aby Obamacare hlasováním zrušili co nejdříve, pokud možno už příští týden. Žádné důvody pro odklad prý nejsou. Náhrada by měla být schválena „velmi brzy poté“, Trump chce čekat řádově jen týdny.

Zdravotní reforma známá jako Obamacare byla jedním z ústředních bodů Obamova politického programu. V současné době je i jedním z hlavních terčů, na který se zaměřuje kritika od zvoleného prezidenta Trumpa. Už během volební kampaně dal několikrát jasně najevo, že zrušení a náhrada Obamova státního pojistného programu patří mezi jeho priority.

V USA už několik let o Obamacare vášnivě diskutuje. Demokratičtí zastánci státního pojistného plánu argumentují tím, že díky němu získalo přístup ke zdravotnímu pojištění na 20 milionů Američanů. Podle republikánských kritiků je reforma nákladná. Stát podle nich nemá právo na podobná opatření, která škodí volnému trhu a poškozuje konkurenční prostředí zdravotních pojišťoven.

Podle řady amerických expertů může spěšné zrušení Obamacare vyvolat chaos, který povede ke krachu zdravotních pojišťoven a nákladným zásahům státu. Ještě větší škody podle nich může způsobit zbrklá náhrada, o jejímž charakteru zatím nejsou žádné informace. Trumpův viceprezident Mike Pence nedávno prohlásil, že náhrada za Obamacare může být připravena za několik měsíců.

Kontroverzní reakce vyvolalo i dnešní setkání Donalda Trumpa s Robertem Kennedym mladším, synem bývalého slavného senátora stejného jména a synovcem prezidenta Johna Kennedyho. Kennedy mladší je ekologickým aktivistou a vyhlášeným odpůrcem očkování.

Právě budoucnost vakcinace dětí má být předmětem zkoumání zvláštní skupiny, jejíž vedení dnes Trump svěřil právě Kennedymu. I budoucí prezident totiž podle agentury pohlíží na očkování s nedůvěrou a několikrát tuto praxi tvrdě kritizoval.

Témata:  Donald Trump Barack Obama USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy