Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Washington tlačí na Sýrii: Uvalil sankce na armádu i jednotlivce

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington – Americké ministerstvo financí dnes informovalo o tom, že USA uvalily sankce na syrskou armádu i jednotlivce. Jde o reakci na použití chemických látek. Sankce spočívají ve zmrazení jakéhokoli majetku těchto subjektů v USA a zákazu transakcí s nimi pro americké občany.

Podle agentury AP se sankce týkají letectva, jednotek protiletecké obrany, pozemní armády, námořnictva a republikánské gardy. Dále pak organizace pro technologický průmysl a 18 jednotlivců, mezi kterými jsou také vysocí armádní důstojníci a představitelé jednoho výzkumného střediska.

Bílý dům informaci potvrdil, podle něj jde o reakci na to, že armáda režimu Bašára Asada používala v Sýrii chemické látky. „Použití chemických zbraní syrským režimem proti vlastnímu národu je odporný čin, který porušuje dlouhodobou světovou praxi nevyrábět a nepoužívat chemické zbraně," cituje agentura Adama Szubina z ministerstva financí.

Zprávy o použití chemických zbraní v Sýrii prověřovali vyšetřovatelé OSN, kteří dospěli k závěru, že chemické látky použity byly. Rusko se ale syrského režimu zastalo a zmařilo možnost dohodnout se na protisyrských sankcích v Radě bezpečnosti OSN.

OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) do loňska předložily čtyři zprávy, které obviňovaly syrský režim z chemických útoků. Rusko jako hlavní spojenec Damašku loni naopak obvinilo z chemického útoku povstalce.

Témata:  USA Sýrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy