reklama

Odpůrci Donalda Trumpa se netají odhodláním slavnostní akt zmařit. Chtějí zablokovat 12 bezpečnostních a kontrolních postů, rozmístěných u budovy Kongresu a podél washingtonské Pennsylvania Avenue, kudy bude kolona s prezidentem projíždět. Protesty koordinuje skupina, která se označuje jako DisruptJ20.

"Chceme inauguraci zabránit. Chceme vyvolat živelné povstání v tomto městě a v celé zemi," řekl dnes novinářům organizátor demonstrací David Thurston. Skupina DisruptJ20 chce narušit blokádami a protestními pochody také inaugurační plesy, které se 20. ledna budou ve Washingtonu konat. Na 300 dobrovolných aktivistů DisruptJ20 chce v hlavním městě vyvolat "festival odporu". O pokojné předání moci prý nestojí.

Americká metropole očekává při inauguraci účast 800.000 lidí. Při inauguraci Baracka Obamy se do Washingtonu v roce 2009 sjelo 1,8 milionu lidí. Na bezpečnost bude v hlavním městě dohlížet 3200 policistů, 8000 členů Národní gardy a 5000 vojáků. Náklady na zajištění bezpečnosti mají přesahovat 100 milionů dolarů (přes 2,5 miliardy korun).