Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podkopla nohy uprchlíkovi, teď promluvila. Jak to všechno je?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Budapešť – Příběh maďarské kameramanky, která v roce 2015 vyvolala pobouření, když podkopla nohy uprchlíkovi běžícímu s dítětem v náručí, pokračuje. Žena kvůli svému činu stanula před soudem.

Maďarská televizní kameramanka Petra Laszlová, která při natáčení podkopla nohy migrantovi prchajícímu před policií, byla shledána vinnou z rušení veřejného pořádku. Soudce uvedl, že její čin vyvolal „pobouření a rozhořčení“, zároveň odmítl argument obhájce, že tak udělala ve snaze chránit se. Udělil jí proto tříletou podmínku, informuje list Guardian.

Záběry incidentu, který se stal v blízkosti města Röszke, obletěly celý svět. Žena natočila moment, kdy uprhclík s dítětem v náručí klopýtl a upadl. Později se ukázalo, že mu nohy podrazila sama novinářka, která pracovala pro stanici N1TV blízkou krajně pravicové straně Jobbik.

„Uprchlíci utíkali mým směrem, bylo to děsivé. Začali mě tlačit. To byl důvod, proč jsem jednoho uprchlíka kopla. Aby do mě netlačili. Byla to obranná reakce," vysvětlovala s tím, že si nevšimla, že jeden z běženců nesl dítě.

Žena také vypověděla, že jí lidé kvůli incidentu vyhrožují smrtí. V slzách pak před soudem vypověděla, že se stala terčem nenávistné kampaně. Řekla, že „strašně lituje" toho, co se stalo v Röszke, a dodala, že její život byl věcí naprosto „vykolejen“.

Žalobce pro kameramanku žádal pokutu, její obhájce naopak trval na zproštění viny, oba už uvedli, že se proti verdiktu zřejmě odvolají.

Laszlová už dříve ruským médiím řekla, že uvažuje o přestěhování i s rodinou pryč z Maďarska. „Uvažujeme o Rusku, myslíme, že se začneme učit rusky. Pro nás je důležité odejít z Maďarska. Rozhodneme se, až skončí soud," dodala Lazslo.

Syřan, kterému podrazila nohy, se po incidentu stal celebritou. Dostal se až do Španělska, kde působí jako trenér ve fotbalové škole, jeho syn měl možnost setkat se s fotbalovou hvězdou Christianem Ronaldem a před zápasem si s tím v Madridu zaběhat.

Témata:  Maďarsko uprchlíci Abdal Usama Muhsín

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy