Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama obrací kartu. Do Sýrie posílá další vojáky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: whitehouse.gov **www.whitehouse.gov**

Washington – Americký prezident Barack Obama by měl oznámit, že Spojené státy vyšlou do Sýrie dalších 250 vojáků, kteří by zde měli bojovat proti teroristické skupině Islámský stát. Informoval o tom deník The Guardian.

Prezident by měl plán navýšení počtu vojáků v Sýrii oznámit dnes během svého projevu v německém Hannoveru. Následně by měl jednat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a dalšími vrcholnými představiteli EU.

Celkový počet amerických vojáků v Sýrii by se tak zvednul na 300, jelikož 50 jich již v zemi působí od minulého roku.

Jak deník ale připomíná, sám Obama včera uvedl, že vysílání dalších jednotek do Sýrie problémy v zemi nevyřeší. V minulosti také tvrdil, že americké snahy o porážku Islámského státu nebudou zahrnovat vyslání amerických vojáků na cizí půdu.

Vyslané jednotky by měly v Sýrii pomoci místním jednotkám bojujícím proti IS a zřejmě by se také měly pokusit přesvědčit k boji proti IS více sunnitských Arabů. Není ale jasné, kolik z nich budou speciální jednotky a kolik bude podpůrný personál, jako jsou zdravotníci a zpravodajci.

Témata:  USA Syrská krize Barack Obama

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy