Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým guvernérem Tibetu se stane Čchi Ča-la

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Peking - Novým guvernérem Tibetské autonomní oblasti byl jmenován Čchi Ča-la. Informovala o tom dnes agentura Nová Čína.

Tibet patří k politicky nejcitlivějším regionům v Číně. Tibet má vlastní samosprávu, jeho nejvyšší představitelé jsou ale dosazováni Pekingem.

Osmapadesátiletý Čchi Ča-la nahradí dosavadního guvernéra Lozanga Gjalcchäna, který byl jmenován tajemníkem regionálního shromáždění lidových zástupců.

Čínská armáda obsadila Tibet v roce 1950. Peking tvrdí, že jeho vláda této oblasti přinesla prosperitu a stabilitu a odmítá obvinění tibetských exulantů a ochránců lidských práv z represe.

Peking poukazuje na to, že oblast Tibetu byla součástí čínského území řadu století, mnozí Tibeťané naopak připomínají období nezávislosti, kdy regionu vládli místní buddhističtí vůdci.

Témata:  Čína Tibet Čchi Ča-la

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy