reklama

EU podle Mogheriniové dohodu považuje za „velmi důležitou", zejména pro svou kontinentální bezpečnost, cituje političku agentura AFP. „Evropská unie bude nadále usilovat o dodržování a uplatňování této velmi důležité dohody, zejména kvůli naší bezpečnosti," upozornila Mogheriniová před zasedáním ministrů zahraničí zemí EU.

Dohodu z července 2015 mezi Íránem a šesti mocnostmi (USA, Čínou, Ruskem, Německem, Francií a Británií) Trump dnes označil za jednu z nejhorších a nejhloupějších, jaké kdy byly dojednány. V rozhovoru v německém Bildu a britském The Times ale Trump odmítl říci, zda ji vypoví. Jmenoval však do klíčové pozice amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona, který netají negativní postoj k Íránu a který chce „komplexní revizi" dohody.

Cílem dohody je zajistit striktně mírovou povahu íránského jaderného programu výměnou za zrušení ekonomických sankcí proti Teheránu, což se prý osvědčilo a dokázalo, že diplomacie funguje. Mogheriniová dnes uvítala „opravdu významné" oživení obchodních a hospodářských vztahů mezi Evropskou unií a Íránem.

Šéf britské diplomacie Boris Johnson dnes prohlásil, že dohoda je sice kontroverzní, ale že brání Íráncům získat jadernou technologii, takže stojí za to v ní pokračovat. Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano dnes potvrdil, že Írán plní svou část dohody podle stanoveného harmonogramu.

Teherán se v jaderné smlouvě zavázal mimo jiné k vyřazení části centrifug na obohacování uranu, k vyvezení většiny už obohaceného uranu, k přestavbě některých svých zařízení na výzkumná pracoviště a k přestavbě těžkovodního reaktoru v Aráku.

Díky zrušení sankcí Írán mohl před rokem více než zdvojnásobit vývoz ropy a plynu, a to na 2,5 milionu barelů denně. Za tři čtvrtě roku vydělal 29 miliard dolarů (739 miliard Kč).