reklama

V souvislosti s dnešním projevem, ve kterém se britská premiérka Theresa Mayová vyjádřila k představám země o dalšímu postupu během procesu vystupování země z unie, ocenil, že zazněla konečně jasnější slova. Podle Zaorálka bylo takové prohlášení potřeba.

Mayová dnes oznámila, že Británie nechce ani částečné či přidružené členství v unii. Hodlá odstoupit od Soudního dvora EU, od jednotného trhu a od dalších unijních struktur a mimo jiné i kontrolovat počet lidí přicházejících z unijních zemí.

Zaorálek uvedl, že v takovém případě musí Britové počítat s recipročním opatřením ze strany unie. "Nemůže počítat s tím, že budeme my naopak mít volné hranice a budeme v této oblasti vycházet vstříc. Pokud chce Británie mít určité výhody, že některé věci si suverénně bude spravovat sama, tak musí počítat s tím, že končí přístup na evropský trh v těchto oblastech," řekl ČTK a ČT ve Sněmovně Zaorálek.

Šéf české diplomacie ocenil, že od britské administrativy konečně zazněla jasná stanoviska. "Motorem je asi i padající libra a nejistota, kterou vytvářela ta mlhavá a nesrozumitelná situace v posledních dnech," řekl Zaorálek. Důležité podle něj bylo například sdělení, že pokud by měla unie tendenci Brity za odchod trestat, nebudou ochotni přistoupit na nevýhodnou dohodu, ale raději nebudou mít žádnou.