Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pakt Cruze a Kasicha? Jen dvě loutky, říká Trump

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Dohoda mezi Tedem Cruzem a Johnem Kasichem se nelíbí Donaldu Trumpovi, který ma nakročeno k republikánské nominaci na post prezidenta USA.

Pokud jde o prezidentské volby, jsou podle něj Cruz a Kasich "matematicky mrtví", protože na nominaci už sami nemohou dosáhnout. Jejich dohoda je podle Trumpa projevem zoufalství "dvou loutek, které jsou ve vleku sponzorů a lobbistů".

Cruz a Kasich o víkendu uzavřeli dohodu, že si v nominačním soupeření ve třech ze zbývajících 15 států rozdělí úlohy. Zatímco Cruz se soustředí na Indianu, Kaschovi ponechá Oregon a Nové Mexiko.

Neobvyklý volební pakt Cruze s Kasichem se netýká úterních primárek v pěti státech na východě USA, kde zřejmě newyorský miliardář získá další delegáty. Dává ale podle analytiků oběma kandidátům naději, že Trump do červencové nominační konference nezíská počet hlasů potřebný k automatické nominaci už v prvním hlasovacím kole. Při hlasování v dalších kolech by se pak mohlo stát prakticky cokoli.

Trump v neděli promluvil ke svým stoupencům v leteckém hangáru ve městě Hagerstown v Marylandu. Potvrdil, že se získáním nadpoloviční většiny delegátů stále počítá.

Témata:  Donald Trump Ted Cruz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy