reklama

Trumpův mluvčí Sean Spicer uvedl, že mezi těmito osobami je například náměstek ministra obrany Robert Work nebo zmocněnec pro boj s Islámským státem Brett McGurk.

Zůstat by mohl také ředitel Národního střediska pro boj s terorismem Nick Rasmussen nebo náměstek ministra zahraničí pro politické otázky Tom Shannon, jehož post je třetí nejvýznamnější v americké diplomacii. Všichni pracovali ve vládě odcházejícího prezidenta Baracka Obamy.

Podle Trumpova mluvčího budou Work a Shannon řídit své rezorty do doby, než bude v Senátu schválena kandidatura navrhovaných ministrů obrany a zahraničí. Nominaci budoucího šéfa Pentagonu Jamese Mattise má Senát potvrdit už tento pátek, v případě šéfa diplomacie Rexe Tillersona to bude nejdřív příští týden v pondělí nebo v úterý.

Kromě toho Spicetr na tiskové konferenci obvinil demokratické senátory, že záměrně zdržují slyšení kandidátů Donalda Trumpa na vládní funkce. Podle agentury AP se demokratičtí senátoři snaží blokovat kandidáty na vedení ministerstev dopravy Elaine Chaovou a stavebnictví Bena Carsona a rovněž Nikki Haleyovou, která se má stát stálou zástupkyní USA v OSN.

Rychlé slyšení v senátních výborech by podle mluvčího „zajistilo kontinuitu vládnutí a umožnilo by těmto kvalifikovaným osobnostem, aby v plénu Senátu byly potvrzeny co nejdřív a mohly vést tuto zemi kupředu".