Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzskou levici čekají primárky. Strana má spory, favoritem je Valls

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzskou levici tuto neděli čeká první kolo takzvaných primárek, z nichž vzejde oficiální kandidát na prezidenta za Socialistickou stranu (PS). Podle dosavadních průzkumů je největším favoritem expremiér Manuel Valls. Analytici však předpokládají, že v klání o post hlavy státu s pravicí nemá vysokou šanci.

Primárky budou bez účasti dosavadního prezidenta Françoise Hollandea, který v průzkumech dlouhodobě čelil rekordně nízké podpoře potenciálních voličů. Stal se tak první hlavou francouzského státu za 5. republiky, která se vzdala pokusu o získání druhého mandátu.

Největším soupeřem Vallse, který je zástupcem liberálního křídla socialistů, je někdejší ministr hospodářství Arnaud Montebourg, představitel levicového tábora. Valls, který se počátkem prosince vzdal funkce, aby se mohl věnovat kampani, nad Montebourgem vede o zhruba 12 procentních bodů.

Kromě Vallse a Montebourga se střetnou ještě dva další socialisté - bývalí ministři školství Benoît Hamon a Vincent Peillon. Hamon podle průzkumů skončí zřejmě třetí, Peillon čtvrtý. O nominaci usilují také dva zástupci zelených stran (François de Rugy a Jean-Luc Bennahmias) a představitelka radikální levice a jediná žena mezi uchazeči, bývalá ministryně bytové výstavby Sylvia Pinelová.

Předvolební průzkumy však již dlouhodobě nedávají žádnému z předpokládaných kandidátů PS naději na postup z prvního kola prezidentské volby 23. dubna do závěrečného duelu. Do něho se 7. května podle průzkumů zřejmě dostane kandidát umírněné pravice François Fillon. Patrně se mu postaví šéfka krajní pravice Marine Le Penová.

Témata:  Francie Manuel Valls

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy