Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proces s bývalým zdravotníkem SS v Osvětimi byl znovu odložen

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Neubrandenburg (Německo) - Proces s bývalým zdravotníkem z Osvětimi Hubertem Zafkem (96) se protahuje. Důvodem jsou dva chybějící lékařské posudky. Muž je je obviněn z podílu na vraždách nejméně 3681 lidí.

Proces byl již dříve třikrát odložen kvůli zdravotnímu stavu Zafkeho. Začal v září minulého roku. Když měl však v říjnu pokračovat, zemský soud oznámil, že řízení musí začít znovu kvůli odmítnutí dvou soudců z důvodu předpokládané podjatosti.

Zafke, který pochází z okolí Neubrandenburgu, podle obžaloby působil v Osvětimi v roce 1944 po dobu jednoho měsíce jako příslušník zdravotní služby SS.

Jedná se hlavně o 14 deportačních vlaků, které do vyhlazovacího tábora přijely převážně z Polska, Slovinska, Řecka a Německa, ale i z Nizozemska. Právě v tomto vlaku se nacházela Anne Franková, dívka, která se později proslavila díky deníku, který psala ve svém úkrytu v Amsterdamu.

Témata:  Německo Osvětim

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy