Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zahájil inauguraci bohoslužbou, v ulicích Washingtonu je hodně rušno

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington - Nastupující 45. prezident Spojených států Donald Trump dnes ve Washingtonu zahájil svůj inaugurační program návštěvou bohoslužby v episkopálním kostele sv. Jana nedaleko Bílého domu. Do parku National Mall či na Pensylvánskou třídu v metropoli USA od rána míří tisíce a tisíce lidí.

Církevního obřadu se zúčastnila i jeho manželka Melanie a viceprezident Mike Penc, pravděpodobní členové budoucí Trumpovy vlády, pracovníci prezidentského štábu a dalších zhruba 300 hostů.

Melanie Trumpová přišla na bohoslužbu v blankytném modelu z dílny návrháře Ralpha Laurena a lodičkami stejné barvy. Podle odborníků citovaných televizí CNN jde o "oděv hodný budoucí první dámy".

Na začátku slavnostního dne ve Washingtonu drobně pršelo, ale nastupující prezident se navzdory varování meteorologů nepříznivého počasí nebál. "Aspoň se uvidí, že mé vlasy jsou pravé," řekl ve čtvrtek večer svým stoupencům na koncertě u Lincolnova pomníku s odkazem na spekulace, že má na hlavě tupé, blonďatou vlasovou náhražku.

Používání deštníků v parku National Mall, odkud statisíce lidí budou sledovat, jak Trump skládá prezidentský slib, je z bezpečnostních důvodů omezeno pouze na ty skládací.

Mezi americké duchovní vnesl nástup Trumpa do prezidentského úřadu spory, napsala agentura AP. Námitky washingtonské biskupky protestantské Episkopální církve vyvolala bohoslužba za účasti nového prezidenta, plánovaná na sobotu ve washingtonské Národní katedrále. Mariann Buddeová dnes v prohlášení vyjádřila "pobouření z některých prezidentových slov a činů". Mnozí věřící jsou prý vystrašeni, zklamáni a rozzlobeni.

Psali jsme: Trumpova inaugurace začíná, nervozita roste. Výběr zajímavých čísel  

Newyorský kardinál římskokatolické církve Timothy Dolan, který bude při inauguraci číst z bible, prohlásil, že má "svatou odpovědnost" se zúčastnit. "Nejde o osobu, jde o úřad," řekl americké rozhlasové stanici Sirius.

Pohyb v centru Washingtonu je omezený množstvím uzavírek. Přejít z jedné části středu města do jiné není lehké, v cestě vedle policejních kontrolních stanovišť stojí i ploty a zátarasy. Nejrychlejší je tak jízda metrem, které je ale od rána přeplněné, ačkoli jezdí častěji než obvykle. Čtyři stanice v centru jsou navíc z bezpečnostních důvodů uzavřené.

Organizátoři protestů předem oznámili, že chtějí masovou účastí zablokovat přístup k bezpečnostním stanovištím, kde policie kontroluje návštěvníky. Demonstranti na řadě kontrolních míst sice před přístupy stojí, nikomu ale v cestě nebrání. Zatímco voliči republikána tvrdí, že Trump bude nejlepším prezidentem v dějinách USA, jeho odpůrci trvají na tom, že Ameriku přivádí na cestu fašismu a xenofobie.

Témata:  Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy