Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový prezident USA: Dnešek vstoupí do dějin jako den, kdy se lidé opět stali vládcem národa

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Složením slibu se z Donalda Trumpa stal oficiálně 45. prezident USA. Podívejte se s námi na některé zásadní body jeho projevu.

„Lidé celého světa, děkuji vám,“ zahájil svůj projev Trump. Svému předchůdci Baracku Obamovi také poděkoval za hladké předání moci. „My, občané Ameriky, navrátíme slib všem velkým lidem. Společně budeme určovat směr Ameriky i celého světa. Ano, v cestě budou stát překážky, ale my to dotáhneme do konce,“ slíbil v projevu Trump.

„Dnešek je výjimečný, nepředáváme moc z jedné administrativě druhé, ale bereme moc Washingtonu a vracíme ji do rukou lidu,“ uvedl. Příliš dlouho prý prosperovaly malé skupiny a politici, ale zavíraly se továrny a mizela pracovní místa, takže lidé se dobře neměli.

"When America Is UNITED We ARE UNSTOPPABLE"Donald Trump 45th President ..OUR President #Inauguration pic.twitter.com/MYpUgdZ6Ci

— Hes My President?? (@LeahR77) 20. ledna 2017

 

„Tohle je váš den, vaše oslava. A Spojené státy americké jsou vaše země,“ řekl lidem. „Dnešní den vstoupí do dějin jako den, kdy se lidé opět stali vládcem národa,“ uvedl s tím, že teď někdo lidem konečně naslouchá.

Dnešní slib je podle něj slib všem Američanům. Připomněl, že USA podporovaly ostatní armády, zatímco americká živořila, chránily cizí hranice, ale vlastní ne. Miliardy dolarů prý byly utráceny v zahraničí, zatímco americká infrastruktura stárne. „To je ale minulost, dnes hledíme pouze do budoucnosti.“

Počínaje dneškem bude podle Trumpa Amerika vždy na prvním místě. „Každé rozhodnutí, které se bude týkat obchodu, daní, imigrace a zahraniční politiky se bude dělat tak, aby prospívalo Američanům," řekl nový prezident. „Ochrana povede v větší prosperitě a větší síle. Nikdy vás nezklamu, budu za vás bojovat,“ slíbil Trump. „Amerika znovu začne vyhrávat a bude vyhrávat, jak ještě nikdy předtím,“

„Naši lidé začnou znovu pracovat, už nebudou na dávkách. Vystavíme naší zem naší prací,“ uvedl Trump a slíbil také nová pracovní místa, ochranu hranic a obnovení bohatství. Každá země podle něj musí mít na první místě starost sama o sebe.

Zmínil také boj proti Islámskému státu. Cílem USA podle něj bude vymýcení terorismu. Slíbil, že spojí svět v boji proti radikálnímu islámu. „Chrání nás skvělí muži a ženy naší armády a policie. A to nejdůležitější je, že nás bude chránit bůh. Musíme mít velké cíle, a ještě větší sny," tvrdí nová prezident.

„Čas planých řečí je pryč, přichází hodina činů. Nedovolte nikomu, aby nám říkal, že to nedokážeme, žádná výzva není tak velká, aby ji Amerika nedokázala zdolat,“ je přesvědčen nový prezident. „Ať jsme černí, bílá nebo hnědí, všichni krvácíme stejnou krev patriotů,“ uvedl také.

„Společně znovu vytvoříme silnou, bohatou hrdou a bezpečnou Ameriku. Společně vrátíme Americe její velikost......Bůh žehnej Americe,“ ukončil projev Trump.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.