Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé při Trumpově projevu jásali: Může se opřít o nás všechny, stojí za ním miliony lidí

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington - Američané sledující přísahu prezidenta Donalda Trumpa z washingtonského parku National Mall během jeho prezidentského projevu propukali v jásot.

"Byl to úžasný projev. Řekl správné věci ve správný čas a přesně to, co nyní potřebujeme," prohlásil asi šedesátiletý Niel z jižního Marylandu. Nepochybuje o tom, že Trump své sliby dokáže splnit. "Stojí za ním miliony lidí, může se opřít o nás všechny," dodal.

Debie Cooková, rovněž z Marylandu, Trumpovu promluvu k národu považuje za báječnou. "Projev byl perfektní, přesně takové činy potřebujeme," prohlásila Lorry, která do Washingtonu přijela s kamarádkou Cookovou. "Myslí to skutečně, on nám chce pomoci," dodala.

"Byl dobrý," řekl o projevu asi třicetiletý Dustin z Marylandu. "Byla tam sice slabší místa, ale říkal správné věci," dodal. O naplnění slibů trochu pochybuje. "Byl to hlavně politický projev," prohlásil s tím, že při inauguracích jsou taková slova běžná.

Slavnostní slib Trump složil do rukou předsedy Nejvyššího soudu USA Johna Robertse. Přísahal přitom na dvě bible - historickou bibli prezidenta Abrahama Lincolna a rodinnou bibli, kterou před víc než 60 lety dostal darem od své matky. Ceremonii z tribuny přihlížel končící šéf Bílého domu Barack Obama s manželkou i další bývalí američtí prezidenti: Jimmy Carter, George Bush mladší a Bill Clinton. Nedostavil se George Bush starší, který v houstonské nemocnici bojuje se zápalem plic. Slavnostní akt sledovaly statisíce lidí.

Před Trumpem složil přísahu také bývalý guvernér Indiany Mike Pence, který se stal viceprezidentem.

Ve svém prvním prezidentském projevu Trump slíbil, že Amerika bude pro jeho vládu na prvním místě. Všechna rozhodnutí, která bude přijímat v oblasti obchodu, daní, imigrace či zahraničních vztahů, budou podle něj sledovat prospěch Američanů a jejich rodin.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy