reklama

Stvrdil například Kongresem schválenou výjimku, která umožňuje generálu Jamesi Mattisovi stát se ministrem obrany, třebaže není dostatečně dlouho mimo aktivní službu. Vyhlásil rovněž Den patriotismu. Médiím to řekl Trumpův mluvčí Sean Spicer.

Mattise nominoval Trump na post šéfa Pentagonu, vysloužilý generál však nesplňoval zákonnou podmínku, podle níž musí nový ministr obrany odejít z armády nejméně sedm let před svým nástupem do funkce.

Obě komory Kongresu ale tento týden schválily výjimku, kterou Trump dnes potvrdil. O schválení Mattisovy nominace by ještě dnes měl hlasovat Senát.

Inaugurační program zahájil Trump dnes ráno návštěvou bohoslužby v episkopálním kostele sv. Jana. Církevního obřadu se zúčastnili kromě něj a Pence i další budoucí členové vlády. Po bohoslužbě se Trump odebral v dlouhé koloně automobilů do Bílého domu, kam ho s manželkou Melanií ke krátkému rozhovoru pozval odcházející prezident Obama s chotí Michelle.

Následně Obama s Trumpem společně odjeli ke Kapitolu, kde se shromáždily davy lidí a řada oficiálních hostů. Kromě exprezidentů mezi nimi byla i Trumpova neúspěšná soupeřka z prezidentských voleb Hillary Clintonová. Ceremonii v bezprecedentním bojkotu ingnorovalo asi 65 poslanců Demokratické strany nespokojených s Trumpovými dřívějšími prohlášeními. Zahraničními hosty byli podle letité tradice jen vedoucí diplomatických misí, žádný státník pozván nebyl.