reklama

Pětačtyřicátému prezidentovi USA už stihla k nové funkci pogratulovat řada osobností včetně premiérů Ukrajiny a Maďarska či předsedů pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD).

Centrem Berlína prošel protestní pochod, který začal u centrály AfD, prošel k Braniborské bráně a skončil u poblíž stojící americké ambasády. Podle AFP se ho zúčastnilo 200 až 300 lidí. Agentura DPA informovala o 850 účastnících. Mezi demonstranty byla i řada Američanů. V pochodu zaznívala hesla jako "Mosty, nikoli zdi" či "Ne světovému trumpismu, ne AfD".

AfD nového amerického prezidenta hlasitě podporuje. Spolupředsedové strany Frauke Petryová a Jörg Meuthen dnes Trumpovi zaslali blahopřání.

V Londýně umístili demonstranti na Tower Bridge v centru města plachtu s nápisem "Stavte mosty, ne zdi", která odkazuje na Trumpův úmysl vybudovat na mexické hranici zeď, jež by bránila imigrantům ve vstupu do USA. V podvečer se před americkou ambasádou v britské metropoli sešlo několik stovek odpůrců nového prezidenta. Podle AFP se jednalo často o členy organizací bojujících proti rasismu nebo za jaderné odzbrojení. Zhruba tři stovky lidí protestovaly proti Trumpovi také ve skotském Edinburghu.

V Bruselu se kolem tisícovky Trumpových odpůrců setkalo před budovou opery v centru města. Řada z nich tak vyslyšela výzvu nejrůznějších organizací, které se věnují ekologii či ochraně lidských práv.