Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko se bojí budoucnosti. S Trumpem to bude zlé, varuje

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Varšava - Bývalý disident Adam Michnik v dnešním vydání listu Gazeta Wyborcza klade otázku polským elitám, zda "se stejně jako v roce 1989 dokážeme dohodnout a zachránit svrchovanost a svobodu". Jde o reakci na áteční inaugurační proslov nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

"Donald Trump je doopravdy nepředvídatelný. Jeho jazyk natolik šokuje, že se mnoho Američanů bojí, že nová vláda může dovést USA a celý svět do chaosu. Jiní věří v sílu a účinnost institucí americké demokracie. Tak či onak, Trump je hrozbou kvůli své nepochopitelnosti, nekompetenci a výrokům, které působí jako škrt přes roli Ameriky jako opory tábora demokratických států," poznamenal Michnik.

Trumpova slova v novinových rozhovorech, ve kterých vyjadřoval stejnou míry důvěry k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi jako k německé kancléřce Angele Merkelové, podle autora svědčí o tom, že nový prezident "nerozlišuje mezi demokratickými a autoritářskými a agresivně imperiálními státy".

"Pro Polsko a jeho sousedy nastávají nebezpečné roky," varovala Gazeta Wyborcza. "Určitě si vynutí podstatné korekce v domácí a zahraniční politice," dodal list na adresu polských elit.

Není totiž jasné, zda vládnoucí tábor okolo Jaroslawa Kaczyńského bude schopen reflexe a změny, anebo bude pokračovat v "putinizaci" polského státu.

Témata:  Donald Trump Polsko USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy