Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská levice v prvním kole vybírala kandidáta pro prezidentské volby, favorit Valls byl až druhý

Manuel Valls, nový předseda vlády Francie
Manuel Valls, nový předseda vlády Francie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Francouzská vládní Socialistická strana (PS) dnes pořádala první kolo primárek, z nichž vzešli dva kandidáti levice na post prezidenta. Mezi nimi se pak rozhodne za týden při druhém kole hlasování. Z výsledků po sečtení třetiny odevzdaných hlasů vyplývá, že favorit Manuel Valls skončil na druhém místě za exministrem školství Benoitem Hamonem.

Podle předběžných výsledků obdržel Hamon 35 procent hlasů a Valls 31 procent. Zatímco Valls patří k liberálnějšímu křídlu socialistů, Hamon patří do levicovějšího tábora.

Podle médií jeho preference těsně před prvním kolem prudce stoupaly. Jeho stěžejním slibem bylo odhodlání prosadit v zemi minimální zaručený příjem, se kterým se v Evropě začalo experimentovat ve Finsku.

Podobně jako před dvěma měsíci u pravice se o kandidaturu utkalo sedm politiků - čtyři z nich, včetně Vallse a Hamona, jsou členy PS. Účast byla oproti pravici méně než poloviční.

Předvolební průzkumy ale nedávají žádnému z předpokládaných kandidátů PS naději na postup z prvního kola prezidentské volby 23. dubna do závěrečného duelu. Do něho se 7. května zřejmě dostane kandidát umírněné pravice François Fillon a šéfka stále vlivnější krajní pravice v zemi Marine Le Penová.

Témata:  Francie Manuel Valls

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy