Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porušuje Trump americkou ústavu? Aktivisté mluví o žalobě, spor má vést exvelvyslanec v Praze

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Nový americký prezident Donald Trump prý porušuje ústavu tím, že dovoluje svým podnikům přijímat platby od zaměstnanců cizích vlád. Skupina aktivistů chce proto na šéfa Bílého domu podat žalobu.

Americká ústava obsahuje článek, který hlavě státu zakazuje přijímat peníze od cizích diplomatů a předávat do nájmu své nemovitosti cizím vládám. Formulace článku ale podle některých právníků ale nejasná, proto lze očekávat soudní bitvu s Bílým domem.

Žalobu chce podat nevládní skupina Občané pro odpovědnost a etiku ve Washingtonu (CREW), která se zabývá uplatňováním práva ve vrcholných státních institucích. "Nikdy jsme neměli prezidenta, který by v takovém rozsahu přijímal platby ze zahraničí. Je tady spousta problémů, které je třeba poprvé soudně projednat," řekl novinářům ředitel CREW Noah Bookbinder.

Právní spor proti Trumpovi mají vést dva právníci, kteří se specializují na etiku v Bílém domě. Jedním z nich je Norman Eisen, který za vlády Baracka Obamy působil v letech 2011-2014 jako velvyslanec v Praze.

Trump jako realitní magnát vlastní v USA i v cizině síť hotelů a v některých z nich sídlí zahraniční diplomaté. Střet zájmů prezident nepřipouští, protože americká ústava mu neukládá tuto okolnost řešit. Přesto prezident před inaugurací oznámil, že správu svého majetku předá svým dvěma synům.

Témata:  Donald Trump prezident USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy