reklama

Jak píše CNN, předseda Institut národní politiky Spencer, který propaguje myšlenku nadřazenosti bílé rasy, právě před kamerou odpovídal na otázku, zda je neonacista. V průběhu rozhovoru jej ale vyrušil maskovaný muž, který jej udeřil do obličeje. Neznámý útočník poté utekl.

Spencer odešel po svých, později na Twitteru napsal, že neutrpěl „žádné vážné škody“. „Bylo to naprosto strašné," řekl Spencer později pro CNN. „Nikdy jsem si nemyslel, že se něco takového stane,“ přiznal.

Podle washingtonské policie žádné vyšetřování neprobíhá, protože Spencer nevznesl obvinění. Spencer ale tvrdí, že na policii volal a že trestní oznámení podá. Uvědomuje si prý, že s ním mnozí lidé nesouhlasí, podobný útok je ale podle něj „přes čáru" a „naprosto nepřijatelný". „Někteří lidé si zřejmě myslí, že nejsem člověk a že na mě mohou útočit dle libosti,“ dodal.

Ve středu se pro CNN také přiznal, že jeho podpora Donalda Trumpa slábne. „Mám strach, že se nebude věnovat opravdu důležitým otázkám, jako je migrace,“ obává se. Spencer popírá, že je bílý rasista, v prosinci 2016 v pro CNN řekl: „Jen bílí lidé mohou podpořit to, čemu říkáme západní civilizace“. Dodal také, že by podle něj mělo dojít ke „klidným etnickým čistkám", což znamená, že by jedinci neevropského původu měli dobrovolně opustit Spojené státy.

Spencer na sebe upozornil už v listopadu, kdy se ve Washingtonu sešli příznivci „alternativní pravice“, aby oslavili Trumpovo vítězství. Magazín Atlantic zveřejnil video z události, které ukazuje, jak Spencer směrem k divákům ukazuje nacistický pozdrav. „Heil Trump, sláva našemu lidu, sláva vítězství,“ pronesl. Někteří účastníci mu odpověděli zdviženou pravicí. 

Institut národní politiky (National Policy Institute) se hlásí k takzvané „alternativní pravici“ (alt-right), jejíž příznivci se vymezují proti mainstreamovým médiím. Příznivci „alternativní pravice“ zpravidla podporují Trumpa a odmítají multikulturalismus a politickou korektnost. Bojují také proti přistěhovalectví.