Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se rozloučilo s bývalým prezidentem Herzogem

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - V Berlínském dómu se dnes konala smuteční bohoslužba za zesnulého exprezidenta spolkové republiky Romana Herzoga. Politici při obřadu vyzdvihli jeho snahy o smíření se zeměmi střední a východní Evropy nebo jeho podporu evropskému projektu.

"Skláníme se před prezidentem, jehož odkaz je pokladem pro naši zemi. A on sám byl darem pro tuto zemi. Skláníme se před Romanem Herzogem v hluboké vděčnosti," řekl německý prezident Joachim Gauck.

Herzog podle něj Německu dokázal dodávat odvahu jít novými cestami a nebát se reforem a změn. Gauck dále ocenil, že se Herzog jako politik nevyhýbal žádnému tématu a měl odvahu stát za svým přesvědčením. Připomněl jednu z jeho prvních zahraničních cest ve funkci, která směřovala do Varšavy.

Na tu vzpomněl i šéf Evropské rady Donald Tusk, podle něhož tehdy na účast německého prezidenta na akci u příležitosti 50. výročí varšavského povstání hledělo mnoho Poláků velmi skepticky. "On ale našel slova, která řadu skeptiků přesvědčila," poznamenal Tusk na smuteční ceremonii, které se účastnila také kancléřka Angela Merkelová.

Na Herzogovy snahy o smíření Německa se zeměmi východní a střední Evropy se vzpomínalo také nedávno u příležitosti 20. výročí podepsání česko-německé deklarace. Tehdejší německý prezident byl spolu s Václavem Havlem jedním z politiků, kteří pomohli vytvořit atmosféru, v níž bylo přijetí této zásadní deklarace možné.

Témata:  Německo Joachim Gauck Roman Herzog

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.