Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novinářka si posvítila na Sorose a jeho organizace. A nestačila se divit

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Washington – Novinářka Asra Q. Nomaniová se na webu New York Times vrací k pátečnímu pochodu žen ve Washingtonu. Akce se zúčastnily také známé osobnosti včetně zpěvačky Madonny nebo herečky Scarlett Johanssonové. Jaká je souvislost mezi jedním z velkých největších dárců Hillary Clintonové Georgem Sorosem a pochodem? Ukázalo se, že poměrně významná, píše novinářka.

Jak Nomaniová připomíná, deník The Guardian mluvil o „ženském pochodu ve Washingtonu" jako o „spontánní" akci za ženská práva. Další liberální médium, server Vox, psalo o „obrovském, spontánním vzedmutí". Na svých webových stránkách organizátoři pochodu propagovali akci jako „úsilí obyčejných lidí" a „nezávislých“ pořadatelů.

„Je to nápad, který bych já, jako liberální feministka, ocenila. Ale vím - a většina Ameriky ví - co organizátoři pochodu do svého manifestu nedali: pochod ve skutečnosti není pochod žen, je to pochod žen, které jsou anti-Trumpovské,“ píše Nomaniová s tím, že jako někdo, kdo hlasoval pro Trumpa, se na takové akci necítí vítána. Stejně tak to podle ní cítí i mnoho dalších žen, které odmítají politiku spojenou s liberální identifikací, která byla jádrem pochodu.

Cituje také ředitele Americké humanistické asociace Roye Speckhardta, jednoho z „partnerů“ pochodu, který uvedl, že jeho organizace je „nestranická“, ale že cítí obavy z Trumpovy administrativy – včetně „sexistického přístupu k ženám“.Ředitel národního programu Amerických ateistů Nick Fish dodal: „Nejde o stranickou akci.“

Zároveň prý ale skupina UniteWomen.org, další partner akce, na Twitteru označovala své příspěvky hastagy podporující Clintonovou nebo Baracka Obamu. „Sledovala jsem peníze, procházela dokumenty miliardáře George Sorose a jeho organizace Open Society, protože jsem se divila: Jaká je souvislost mezi jedním z velkých největších dárců Clintonové a ženského pochodu? A zjistila jsem, že velká,“ píše novinářka. Poukazuje na to, že nejméně 56 partnerů tohoto pochodu, včetně některých klíčových, má nějaké vazby na Sorose. A to včetně skupiny Plánovaného rodičovství, která stojí v kontrastu s Trumpovou protipotratovou politikou.

Jako muslimka se prý novinářka podle svých slov zaměřila také na to, že dalším partnerem akce byla Arabsko-americká asociace v New Yorku, jejíž ředitelka Linda Sarsourová akci spolupořádala. „Když jsem napsala, že by muslimské ženy neměly nosit šátky jako symbol "skromnosti," zaútočila na spoluautorku a mě jako na podivíny,“ píše novinářka.

Píše také, že nejméně 33 ze 100 barevných žen, které iniciovaly protesty proti zvolení Trumpa pracovaly v organizacích, které získávají finanční prostředky od Sorose. „Soros je ideologický filantrop, jehož zájmy jsou v souladu s těmito skupinami, ale zároveň je také významný politický dárce. V Davosu, řekl novinářům, že Trump je rádoby diktátor,“ připomíná muslimská novinářka.

K jejímu komentáři se vyjádřila také skupina Open Society, která uvedla, že se objevila celá řada falešných zpráv o Georgi Sorosovi, Open Society Foundations a o tom, že financují protesty v návaznosti na prezidentské volby v USA. To podle mluvčí organizace není pravda. „Podporujeme nejrůznější organizace – včetně těch, které podporují ženy a menšiny, kterým byla v minulosti odpírána stejná práva. Mnohé z těchto organizací se obávají politiky, kterou s sebou může přinést nová prezidentská administrativa. Na jejich práci jsme skutečně hrdí. Samozřejmě podporujeme právo všech Američanů na nenásilné shromáždění a vyjádření odporu vůči vládě – to je naprosto nezbytný a v ústavě pevně zakotvený pilíř funkční demokracie,“ dodala.

Témata:  George Soros demonstrace v USA Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy