Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdy začnou uprchlíci v Německu pracovat? Úřad vydal čísla, politik nesouhlasí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Člen vedení Spolkové agentury práce (BA) Raimund Becker očekává, že si do pěti let práci v Německu najde polovina běženců a do 15 let pak zhruba 70 procent z nich. HDP Německa má letos vzrůst o 1,4 procenta. Zpomalí tak z loňských 1,9 procenta. Podnikatelská důvěra v Německu se v lednu nečekaně propadla na nejnižší úroveň od září 2016.

Do Německa loni podle ministerstva vnitra přišlo 280.000 žadatelů o azyl, o rok dříve to bylo 890.000 lidí. "Počítáme s tím, že v prvním roce najde práci osm až deset procent, v pátém roce bude mít zaměstnání asi polovina a po patnácti let okolo 70 procent," řekl Becker.

Beckerova očekávání jsou v rozporu s předpoklady premiéra spolkové země Sasko-Anhaltsko Reinera Haseloffa. "Pokud se ve střednědobém horizontu dostaneme na deset procent zaměstnaných, byl by to úspěch," míní Haseloff.

Na dnešní berlínskou burzu práce se podle pořadatelů přihlásilo asi 4500 nezaměstnaných. Úřad práce na ni pozval vedle běženců i další přistěhovalce bez práce.

Německá vláda ve své nejnovější prognóze vývoje německé ekonomiky ponechala dosavadní odhad růstu na letošní rok beze změny. Vývoz však má letos stoupnout o 2,8 procenta místo doposud očekávaných 2,1 procenta. Loni vývoz vzrostl o 2,5 procenta.

Podle nejnovější prognózy růst spotřeby domácností letos zpomalí na 1,4 procenta z loňských dvou procent. Čistý zahraniční obchod se má stejně jako loni snížit o 0,1 procenta. Domácí poptávka se zvýší o 1,6 procenta po růstu o 2,2 procenta v roce 2016.

Index podnikatelské důvěry se v lednu snížil na 109,8 bodu z prosincových rovných 111,0 bodů. Analytici očekávali naopak jeho nárůst na 111,3 bodu.

Podle ředitele institutu Clemense Fuesta vyjadřují šéfové firem se současnou situací spokojenost, ale už nejsou tak optimističtí, když se hovoří o výhledu na příštích šest měsíců. "Německá ekonomika zahájila letošní rok s menší důvěrou," uvedl Fuest.

Podle ekonoma Ifo Klause Wohlrabeho se v údajích zatím neodrážejí první dny úřadování nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, protože exportéři v průzkumu ještě očekávají nárůst prodeje automobilů. Trump ale varoval automobilky v čele s firmou BMW, že na dovoz aut plánuje uvalit 35procentní daň. Podle Wohlrabeho německé firmy nyní čekají, co bude pravdy na Trumpových prohlášeních o zavedení protekcionistických opatření.

Témata:  Německo uprchlíci ekonomika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy