reklama

Fillonová sice vystudovala práva, ale vždy se uvádělo, že místo o kariéru se starala o rodinu jako žena v domácnosti. Podle vlastních slov se nikdy nepletla do manželovy politické práce.

Časopis nyní vyrukoval s odhalením, že politikova manželka inkasovala přibližně půl milionu eur (asi 13,5 milionu Kč) za osm let "práce" v roli asistentky poslance, nejprve svého muže a pak - když se Fillon stal premiérem - i jeho nástupce v Národním shromáždění.

Fillonův mluvčí přiznal, že Penelope Fillonová byla spolupracovnicí svého chotě, ale zdržel se vyjádření ohledně odměny za práci. "Je běžnou praxí, že manželky poslanců jsou jejich zaměstnanci, na levé i na pravé straně (politického spektra," řekl Thierry Solère.

"Vždy (Penelope) pracovala ve stínu, protože není v jejím stylu sama se drát dopředu," zareagoval další Fillonův spolupracovník, Benoist Apparu, na podezření, že šlo o fiktivní zaměstnání. "Není to (zaměstnávat manželku) ani nezákonné, ani amorální. Národní shromáždění to povoluje," řekl. Ani on však neuvedl žádné podrobnosti ohledně odměny za práci.

Časopis tvrdí, že se dostal k údajům, podle kterých Penelope Fillonová pobírala v různých obdobích od 3900 až po 7900 eur měsíčně hrubého (asi 105.000 až 213.000 Kč). Kromě toho si měla přijít ještě na dalších pět tisícovek eur v revue vydávané Fillonovým přítelem.

Fillonův tábor se podle agentury Reuters horlivě snaží potlačit každou zprávu, která by favoritovi mohla uškodit v klání o Elysejský palác. "Nikdy jsem s ní nepracovala, nic o tom nevím. Znám ji jen jako ministrovu manželku," řekla týdeníku parlamentní spolupracovnice poslance Marka Joulauda, v jehož službách měla politikova manželka působit po Fillonově odchodu do vlády.