Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revolta proti Trumpovi? Šéf americké sněmovny se postavil proti mučení vězňů

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Washington - Plán amerického prezidenta Donalda Trumpa na opětovné otevření věznic CIA ve světě a mučení lidí narazil. Má četné odpůrce zejména mezi republikány.

Šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan dnes odmítl návrat metod označovaných za mučení. Proti se postavili rovněž další politici, uvedla agentura AP.

"Mučení je nelegální a zůstane nelegální," řekl jeden z nejvlivnějších členů republikánského vedení podle agentury Reuters. Plánem byl zaskočen i nový ministr obrany James Mattis, který nejkritizovanější výslechové techniky včetně takzvaného waterboardingu, který u člověka vyvolává pocit, že se topí, považuje za neúčinné.

Trump podle amerických médií chystá exekutivní příkaz, který by zrušil dekrety jeho předchůdce Baracka Obamy, jimiž bývalá hlava státu zrušila věznice CIA v zahraničí a zakázala mučení při výsleších.

"S ohněm musíme bojovat zase ohněm," řekl Trump ve středečním rozhovoru s televizí ABC. Když byl dotázán na svůj názor na mučení, odpověděl, že osobně mluvil s řadou vysoce postavených expertů tajných služeb, kteří jej ujistili, že funguje.

Témata:  Donald Trump CIA mučení vězňů věznice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy