Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zbabělci a zrádci? Islámský stát popravil své velitele i soudce

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Mosul – Zemřeli čtyři vysoce postavení velitelé Islámského státu v Iráku. Nestalo se tak při útocích spojeneckých sil, jak by se dalo čekat. Zabili je jejich vlastní „bratři“.

Islámský stát údajně popravil své čtyři vysoce postavené velitele a soudce. Důvodem bylo to, že vůdci džihádistů prchli před iráckými vojáky z boje o Mosul. Píše to server Daily Mail.

Skupinka odsouzených byla údajně postavena do řady a popravena střelbou před davem přihlížejících.

Islámský stát Mosul ovládá od roku 2014, od října však probíhá vojenská akce irácké armády a spojeneckých sil s cílem získat město zpět. Zatím se iráčtí vojáci dokázali zmocnit několika měst a vesnic na okraji města.

Obrovského vítězství dosáhli ve chvíli, kdy po třech měsících bojů dokázali o víkendu získat východní části Mosulu. Armádní zdroje tvrdí, že soudce přezdívaný Abu Hafsa a další čtyři velitelé utekli z boje o tuto oblast, kvůli čemuž IS nakonec prohrál. A tak je potkal krutý trest trest.

Nová americká vláda nabídla zvýšit podporu Iráku. S odvoláním na iráckého premiéra Hajdara Abádího to před několika oznámila irácká televize. Abádí dnes také potvrdil, že armáda má zcela pod kontrolou východní část Mosulu.

Nový prezident USA Donald Trump označil boj proti Islámskému státu za prioritu své vlády. Americká armáda pomáhá irácké v podobě poradců, cvičitelů a specialistů, USA také velí mezinárodní letecké koalici, která iráckým jednotkám poskytuje leteckou podporu.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy