reklama

Podporu politikovi vyjádřilo jen 38 procent lidí, což je propad o 16 procentních bodů oproti listopadu, kdy vyhrál pravicové primárky.

Fillon popřel obvinění, že jeho žena dostávala kdysi jako jeho asistentka, když byl poslancem, plat, ačkoli žádnou skutečnou práci nevykonávala.

Deník Libération se na svém webu ptá, zda si tento zástupce tradiční pravice, věřící katolík a politik s obrazem skromného poctivce, nezačal tak trochu hrát na "alternativní pravdu".

Na zaměstnávání manželky zákonodárce jako takovém není ve Francii nic nelegálního. Kromě toho, že Fillonová nedělala podle všeho vůbec nic, se jeví ale jako další problém výše jejího platu, která rozhodně nebyla průměrná, jak se její manžel snaží naznačovat.

Podle francouzského satirického časopisu Le Canard enchaîné, který skandál odhalil, brala kolem 6900 (186.500 Kč) až 7900 eur (213.500 Kč) měsíčně, což je mnohem víc než průměrná mzda asistentů poctivě pracujících na plný úvazek ve výši 2500 eur měsíčně (67.500 Kč).

Ve vystoupení na TF1 prozradil Fillon přinejmenším ještě něco, upozorňuje dále Libération. "Stalo se mi, že jsem zaplatil svým dětem a právníkům za různé úkoly," řekl. Jako by se podle deníku snažil obhajovat v případných dalších odhaleních.

Fillon slíbil, že je připraven odstoupit z prezidentské kampaně, pokud by ho francouzská justice obvinila. Neslíbil ale totéž v případě, že obviněna bude jeho manželka, a to v případě tučných odměn, které dostávala od časopisu Revue des Deux Mondes náležejícímu bohatému podnikateli. Francouzské úřady už zkoumají, proč Fillonová dostávala 5000 eur měsíčně, ačkoli se list propadal do hluboké ztráty.