Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrovolníci postavili centrum pro uprchlice. A migranti zaútočili

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Paříž – Speciální centrum postavené na pomoc ženám a dětem, bylo zničeno migranty jen několik týdnů poté, co jej dobrovolníci otevřeli. Informuje o tom server Express, podle kterého speciální centrum v uprchlickém táboře v Kirazli na okraji města Dunkerque v severní Francii vyhořelo.

Centrum bylo určeno jako bezpečné místo pro uprchlice a jejich děti. Právě tady se jim mělo dostat emocionální podpory a pomoci. Mělo tu být také poskytováno zdravotní poradenství zaměřené třeba na to, jak krmit kojence a malé děti.

V táboře žije několik tisíc lidí, kteří se pokoušejí dostat do Velké Británie. Podle dobrovolníků, kteří tu pomáhají, v místě působí také gang migrantů, který je zřejmě za oheň zodpovědný. Jak píše Express, není známo, zda byl tento údajný žhářský útok nahlášen úřadům, podrobnosti o něm se však objevily na internetových fórech pro dobrovolníky.

Dunkirk refugee women's centre. Thanks to all who donated women's clothing, toiletries, & sanitary items. You've made a huge difference! ❤️ pic.twitter.com/6ZHjlcfmiJ

— Stacey Copeland (@scopelandboxer) 27. října 2016

 

Maddie McMahonová, poradkyně z Cambridge zabývající se kojením, uvedla, že je „centrum pro ženy zničeno“. „Zničující požár. Ženské centrum je pryč. Úplně pryč. Dobrovolníci a některé uprchlice a děti jen stály kolem v tichu. Nikdo nevěděl, co říci. Objali jsme se, plakali jsme. Začali jsme klást otázky, ale nikdo nevěděl, co se stalo,“ vysvětluje dobrovolnice.

Oheň podle ní všechno zničil. „Byl to úmyslný čin. Zda byl předem promyšlený, nebo je to jen výsledek zoufalství a alkoholu, nevíme. Co však víme, je že jsou tu někteří velmi zlí lidé. Kriminální skupiny chtějí vydělávat na těchto lidech peníze. Nechají si platit za jejich převod. Za 3 tisíce liber je dopravují do Británie,“ vysvětluje McMahonová.

Pustila se také do spekulací, proč bylo místo vypáleno. „Mnoho mužů bez střechy na hlavou se každou noc vloupávalo dovnitř, pálili všechno, co nebylo přibité, aby zůstali v teple. Když se ochladí, všichni jsou zoufalí a v depresi, pak se do rovnice zapojí také alkohol,“ vysvětluje žena.

Výstavba centra stála 8 tisíc liber a přispěli na ni dobrovolní dárci. Otevřené bylo jen dva týdny. „Nikdo neví, co se bude dít dál. Neexistuje tu bezpečné místo pro rodiny, místo nesplňuje mezinárodní humanitární standardy,“ uvádí dobrovolnice s tím, že v táboře zřejmě poroste napění a pocit deprivace, což povede k dalšímu násilí. Vybudovat centrum znovu podle ní nepomůže, dokud nebudou odstraněny důvody ničení. „Prostě to bude znamenat, že přijde další požár,“ myslí si.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy