Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristický útok: V mešitě v Quebeku se střílelo, šest mrtvých

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Quebec - V islámském kulturním centru ve východokanadském Quebeku vypukla v neděli večer střelba. Zemřelo šest lidí a osm osob utrpělo zranění. Kanadský premiér Justin Trudeau označil čin za "teroristický útok na muslimy". Policie zadržela dva podezřelé. Motiv činu je zatím neznámý.

Podle svědků vtrhli ozbrojenci do islámského střediska, známého jako velká quebecká mešita. Podle svědků měli na obličejích lyžařské kukly.

Mluvčí quebecké policie Christine Coulombeová řekla, že zemřelo šest lidí ve věku 35 až 70 let. Někteří ze zraněných jsou podle ní ve vážném stavu. V době útoku bylo v mešitě 39 osob.

Ředitel mešity Mohamed Yangui uvedl, že se útok odehrál v oddělení pro muže. On sám na místě v době činu nebyl, ale volali mu prý lidé, kteří se večerní modlitby účastnili.

"Odsuzujeme tento teroristický útok na muslimy v centru modliteb," uvedl kanadský premiér. Vyjádřil také soustrast pozůstalým tohoto "zbabělého činu".

Nedělní útok v Quebeku se stal několik dní poté, co americký prezident Donald Trump podepsal výnos proti vstupu migrantů ze zemí, s nimiž je spojena hrozba terorismu. Trudeau na to o víkendu reagoval prohlášením, že Kanada uprchlíky vítá.

Newyorský starosta Bill de Blasio po útoku v Quebeku řekl, že New York zpřísní bezpečnostní opatření v okolí mešit. "Všichni Newyorčané by měli být bdělí. Jestliže si něčeho všimnete, oznamte to. Naše modlitby dnes směřují k lidem ve městě Quebec, musíme držet pospolu," napsal de Blasio na twitteru.

Témata:  Kanada Justin Trudeau

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 20:32

Estonsko: Rusko ruší signály navigačního systému GPS

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy