Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouská vláda kvůli zákazu zahalování a migraci upravila koaliční smlouvu

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Předsedové rakouských sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP) dnes potvrdili nedělní dohodu upravující koaliční smlouvu. V plánu je například zákaz úplného zahalování na veřejnosti a omezení imigrace i přílivu pracovníků z jiných členských zemí EU.

Řádné volby jsou v Rakousku plánovány na podzim příštího roku. Kdyby se ale SPÖ a ÖVP nedohodly, museli by voliči jít k volebním urnám už nyní. V takovém případě by podle všeho vyhrála pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

Koalice chce v nejbližší době pomoci vytvořit až 70.000 nových pracovních míst. Zaměstnavatelům, kteří zřídí další pracovní pozice, vrátí stát v příštích třech letech polovinu vedlejších mzdových nákladů, napsal list Der Standard.

Koalice se neshodla na zákonném stanovení horního limitu počtu přijímaných migrantů, který prosazovali lidovci. Zavázala se ale k masivnímu omezení přistěhovalectví, mimo jiné prostřednictvím posílení hraničních kontrol. Vláda slibuje, že v rámci EU bude usilovat o omezení přílivu pracovníků z jiných členských zemí, tedy patrně i z České republiky.

SPÖ a ÖVP také zamýšlejí zavést do všech škol širokopásmové a wifi připojení k internetu, a to od roku 2020/2021. Na financování tohoto záměru by vláda ráda spolupracovala se soukromými společnostmi.

Do poslední chvíle ale nebylo známo, zda program společně se všemi svými kolegy ve vládě podepíše i lidovecký ministr vnitra Wolfgang Sobotka. Ten ale po dnešní schůzi vedení strany před novináře předstoupil se sdělením, že tak učiní, protože dokument "nese rukopis ÖVP".

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:41

Ruský obr Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské společnosti

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy