Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimy v kanadské mešitě zabil student politologie, fanoušek Le Penové a Trumpa

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Ottawa - Jední z útočníků, který v neděli střílel v islámském kulturním centru v kanadském Quebeku, byl podle vyšetřovatelů student politologie Alexandre Bissonnette (27). Už byl obviněn z šestinásobné vraždy a z pěti pokusů o vraždu.

Bissonnette, který studuje na Lavanově univerzitě, je podle agentury AFP nacionalista, stoupenec vůdkyně francouzské ultrapravice Marine Le Penové a odpůrce feminismu. Podle záznamů na jeho facebookovém profilu přivítal zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Útočník podle svědků vtrhl do islámského střediska, známého jako velká quebecká mešita. Svědci uvedli, že měl přes obličej lyžařskou kuklu.

Premiér Justin Trudeau čin označil za "teroristický útok na muslimy" a vyjádřil soustrast pozůstalým. Pět lidí je v kritickém stavu v nemocnici, dalších 12 utrpělo vesměs lehčí zranění. Soustrast kanadské vládě vyjádřil i Trump.

Teroristický útok byl podle policistů dílem "osamělého vlka". K činu se nepřihlásila žádná radikální skupina, několik krajně pravicových sdružení naopak střelbu odsoudilo.

V Kanadě jsou násilnosti proti příslušníkům menšinové rasy či náboženství výjimečné, velká mešita v Quebeku se ale stala terčem vandalů už loni v červnu, kdy k jejímu vchodu někdo umístil prasečí hlavu.

Témata:  Kanada střelba v mešitě v Quebeku

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy