Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz nalil SPD novou krev do žil, v průzkumech posiluje

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německá sociální demokracie (SPD) posiluje v průzkumech veřejného mínění. Na voliče zabrala nominace bývalého šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze na post kancléře. V čele je však i nadále vládní CDU/CSU.

Schulz se stal kandidátem SPD na kancléře nečekaně, poté co minulý týden předseda strany a vicekancléř Sigmar Gabriel oznámil, že se o post na čele vlády ucházet nebude. Nominace Schulze, který se v březnu stane také předsedou SPD, podle pozorovatelů sociálním demokratům, z nichž už se někteří pomalu smiřovali s další volební porážkou, nalila novou krev do žil.

V aktuálním průzkumu agentury Insa pro deník Bild si SPD polepšila o pět bodů a dostala se na 26 procent, což je nejvíce od srpna 2014. Největším konkurentem sociálních demokratů zůstává CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, která si přišla na 32,5 procenta.

Do Spolkového sněmu by se v zářijových volbách měli dostat ještě Alternativa pro Německo (AfD) se 13 procenty (ztráta 1,5 bodu), Levice s 10,5 procenta (ztráta 0,5 bodu), Zelení se 7,5 procenta (ztráta jednoho bodu) a svobodní demokraté (FDP) se 6,5 procenta (ztráta jednoho bodu).

Témata:  Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Martin Schulz

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy