Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeden z vůdců luhanských separatistů byl pohřben. Podle vdovy mohl zemřít na otravu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Jeden z prvních vůdců proruských separatistů z východu Ukrajiny byl dnes pohřben v Moskvě. Valerij Bolotov podle úřední verze podlehl v pátek srdeční chorobě.

Vdova Jelena má podezření, že jejího muže mohli otrávit v jedné z moskevských kaváren, kde se setkal s dvěma předáky luhanských separatistů. Zanedlouho se mu udělalo špatně, což přičítal podivně chutnající kávě.

Bývalý výsadkář Bolotov měl zkušenosti z bojů, které svedly o Náhorní Karabach Arménie s Ázerbájdžánem. Na počátku povstání v oblasti Donbasu proti nové prozápadní vládě v Kyjevě v dubnu 2014 se stal „lidovým gubernátorem" v Luhansku, jedné z povstaleckých bašt.

O měsíc později byl na něj spáchán atentát a ze zranění se musel léčit v Rusku. Formálně odstoupil, až když jej v čele neuznávané Luhanské lidové republiky vystřídal Igor Plotnickij.

Loni v prosinci si Bolotov v rozhovoru s novináři ze zpravodajského serveru Rosbalt stěžoval, že o funkci přišel vinou spiknutí zosnovaného Plotnickým. Dal najevo záměr vrátit se do Luhansku, i když ujišťoval, že nehodlá svého nástupce sesadit násilím. Tvrdil, že i když většina obyvatel Luhanské lidové republiky nepatří k jeho příznivcům, drtivá většina z nich nesouhlasí proti nynějším režimem.

Témata:  Rusko Valerij Bolotov Luhanská lidová republika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy