Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Realita východního Mosulu: Hnijící těla požírají hladová kuřata. Je nechutné. Přestal jsem je jíst, říká voják

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Mosul – Irácké síly získaly pod kontrolu téměř celý východní Mosul. Těla bojovníků Islámského státu, kteří při dobývání zemřeli, podle serveru Daily Mail stále leží a hnijí v ulicích a postupně je pojídají divocí psi. Extremisté, kteří se odmítli vzdát, byli zabiti, taženi ulicemi a nakonec přivázáni ke sloupům veřejného osvětlení.

Server Daily Mail zveřejnil zachycujících situaci v té části Mosulu, kterou už mají pod kontrolou vládní síly. Pouhých 600 metrů od aktivních pozic IS podle serveru doslova hnijí těla džihádistů.„Byl jedním z mnoha těch, které zabily irácké speciální síly, které postupovaly přes venkovské předměstí směrem k nábřeží a nutily bojovníky IS uprchnout přes Tigris do západního Mosulu – který džihádisté stále ještě ovládají. V blízkém poli stojí voják a ukazuje na kuřata, která klovou do nafouklého a zkrvaveného vojáka IS,“ popisuje situaci server.

„Jsou hladová, protože farmáři odešli, když začaly boje, a ona nemají žádnou potravu," řekl. „Ale ta kuřata jedí bojovníky IS a pak někdo bude jíst je. To je nechutné. Přestal jsem jíst kuřata,“ přiznává jeden z iráckých vojáků. Na mrtvých tělech hodují nejen kuřata, ale i divocí psi, kteří teď mají doslova žně, protože ulice jsou plné mrtvol.

„Ať je psi sežerou, je nám to jedno. Ve skutečnosti jsme vlastně rádi, že psi tyto teroristy sežerou. To je normální smrt pro každého teroristu, který přichází do Iráku - budou sežráni psi,“ říká voják Khalid. Podle něj má zodpovědnost za úklid těl z ulice tamní rada a ne armáda. Další voják jménem Ashraf varuje, že se po osvobození této oblasti mnozí teroristé oholili a ostříhali si vlasy, aby se mohli skrýt mezi civilisty. Celou řadu bojovníků IS našly vládní síly také v tunelech pod zemí.

Federální policejní seržant Mahmoud (34) pak ukazuj na mrtvé tělo mladého muže, kterému není víc než 15 let. Leží na okraji náměstí. „Zabil policistu," vysvětloval seržant Mahmoud. „Civilista ohlásil, že bojovník IS vylezl na střechu svého domu, a když tam policista šel, aby to prošetřil, ten chlap ho střelil do hrudi a nohy. Zabil ho,“ uvedl s tím že džihádistu policisté nakonec zabili. Jeho tělo táhli ulicemi a přivázali jej na sloup veřejného osvětlení. „Nechali jsme ho tam několik hodin, aby mohl každý vidět, co se s vámi stane, pokud patříte k IS,“ vysvětluje policista.

„Možná to vypadá divně, ale já to vidím jako pomstu, protože to je to, co bojovníci IS sami udělali lidem v Mosulu. To, co jsme udělali s tělem, je v pořádku, protože lidé patřící k IS, kteří jsou ještě v úkrytu, budou vědět, že by měli mít strach," dodal.

Kousek od těla mladíka se pohybuje jiný chlapec. „Je to špinavý muž a smrdí," tvrdí třináctiletý Ali, kterému IS zabil rodiče před rokem. „Cítím se trochu špatně, když se na něj dívám, ale patřil k IS a IS chtějí zničit svět," vysvětluje. Ali řekl, že má radost ze znovuotevření městské školy. „V Mosulu se děti ve školách pod kontrolou IS musely učit z učebnic se symbolem pistole vytištěným na každé stránce. Nenáviděl jsem školu IS,“ říká jedenáctiletý Mohammed. „Měly kresbu kalašnikova na každé stránce a byly plné obrázků RPG a bomb,“ uvedl s tím, že mnoho dětí raději do školy přestalo chodit.

Další chlapec, Raada (14), popsal, jak on a jeho přátelé vydrželi chodit do školy jen tři dny. „První den nám dali obrázkové knihy matematiky a v nich byly příklady jako: jedna kulka plus dvě kulky rovná se tři kulky. A jeden sebevražedný bombardér plus pět sebevražedných atentátníků se rovná šest sebevražedných atentátníků," vzpomíná. „Druhý den nám ukázali celou řadu zbraní. Byli jsme učeni, jak čistit zbraně. Potom jsme se učili, jak střílet. Třetí den přinesli panenky a nože a ukázali nám, jak jim uříznout hlavu. To bylo opravdu hrozné, zejména proto, že když jsme si z učitele dělali legraci a smáli se, udeřili nás. Po tomto strašlivém dni jsme se do školy znovu nevrátili,“ dodal.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy