Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico varoval před fašismem na Slovensku, nutné je podle něj i represe

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Podle slovenského premiéra Roberta Fica není boj proti extremismu a fašismu pouze záležitostí prevence, ale i represivních opatření. Na Slovensku roste popularita krajně pravicové parlamentní strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS).

"Každým dnem vidíme zpochybňování výsledků druhé světové války a holokaustu a také velebení státu a lidí, kteří vyznamenávali fašisty za vraždění ve slovenských městech a vesnicích. To je něco, co nemá nic společného s demokratickým státem. Je špatné, že fašismus na Slovensku má své pohrobky," uvedl dnes Fico u příležitosti zřízení národní policejní jednotky určené k boji proti terorismu a extremismu.

K odkazu válečné Slovenské republiky, která byla spjata s nacistickým Německem, se hlásí LSNS. Její šéf Marian Kotleba již v roce 2013 uspěl v přímé volbě předsedy (hejtmana) Banskobystrického kraje.

"Vidíme dnes lidi, kteří se pohybují ve vlacích v zelených tričkách, hovoří o pořádku, a přitom jen šíří ideologii, v jejímž jménu bylo na Slovensku vyvražděno mnoha vesnic," řekl Fico.

Nová elitní jednotka pro boj proti terorismu a extremismu slovenské policie bude složena z více než stovky policistů. "Pevně věřím, že nastavíme nová pravidla výkladu některých projevů, které můžeme nazvat extremistické," řekl slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Média upozornila na případy, kdy policie nebo prokuratura odmítly trestně stíhat autory kontroverzních příspěvků na sociálních sítích.

Témata:  Robert Fico Slovensko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy